Hur det går till att spela UNO

Det är verkligen inte få som uppskattar spelet UNO. Detta världskända kortspel är både snabbt att spela och snabbt att lära sig, så inte undra på att det har tagit världen med storm. Om du inte är helt säker på reglerna är det lyckligtvis nog inte komplicerat att lära dig dem!

Generellt kring UNO

UNO är ett kortspel som personer i de flesta åldrar kan ta del av. Reglerna är nämligen inte överdrivet svåra, och det här är säkerligen ett av skälen till att kortspelet har blivit så populärt världen över. UNO är ett snabbt spel, och exakta regler kan variera en aning från hushåll till hushåll. Med detta sagt ska vi nu gå in UNO regler som är bra att kunna om du vill komma igång med spelet.

Innan spelet börjar

Ni börjar med att dra ett kort för att se vem som blir dealern, och denna roll går till spelaren vars kort har det högsta värdet. Därefter delas korten från kortleken ut så att varje spelare har sju kort i handen. Bilda sedan både en drag- samt slänghög. För att vinna UNO ska man se till så att man inte har några kort kvar i handen. Alternativt kan man spela med regler som går ut på att den som har gjort sig av med alla korten får ett visst antal poäng.

De viktigaste reglerna

När ni börjar spela ska den första motståndaren matcha kortet som syns på slänghögen. Här gäller det att matcha med antingen ord, färg eller nummer. Om spelaren inte har något kort att matcha med dras ett nytt kort från drahögen. Därefter fortsätter ni till nästa spelare.

Kom ihåg att du måste säga ordet UNO om du bara har två kort kvar. Du måste dra fyra kort om du glömmer att säga UNO samtidigt som någon annan märker det. När en spelare väl sitter tomhänt har hen antingen vunnit eller fått poäng beroende på vilka regler ni spelar med. Reglerna inom UNO kan som sagt variera från hushåll till hushåll, men ovannämnda är de viktigaste reglerna som är bra att ta hänsyn till.