Den ultimata guiden till att byta däck i Sverige

Om du ska byta däck? Från de extremt kalla temperaturerna till det ibland oförutsägbara vädret, att bo i Sverige kan göra däckbyte till en stressig upplevelse – speciellt om du inte är bekant med de lokala rutinerna. Om du undrar vad du ska tänka på när du byter däck i Sverige, är den här guiden här för att förse dig med all information du behöver. Så ta ditt däckjärn och gör dig redo – det är dags att börja lära dig om hur du byter däck i Sverige!

Har du rätt material?

Det första steget i att byta däck i Sverige är att se till att du har rätt förnödenheter. Beroende på ditt fordon kan du behöva specialutrustning som kraftiga domkrafter och däckjärn. Det är också viktigt att kontrollera mönsterdjupet på dina däck innan du försöker byta dem – om de är för lågt slitna är det bäst att byta ut dem innan du fortsätter med ytterligare arbete. Se också till att du har ett reservdäck som håller svensk standard så att det kan användas i nödfall.

Hur du byter däck

När du har samlat alla nödvändiga förnödenheter är det dags att börja byta däck! Börja med att parkera din bil på plan mark och dra åt parkeringsbromsen för ökad säkerhet. Använd sedan ditt däckjärn för att lossa muttrarna på hjulet du vill byta ut. Använd sedan en kraftig domkraft för att lyfta bilen från marken innan du helt tar bort alla fyra muttrarna från det hjulet. Ta nu ut ditt reservhjul och ställ det i linje med bultarna på hjulet innan du sätter tillbaka dem. Sänk till sist bilen tillbaka till marken och dra åt alla hjulmuttrar med ditt däckjärn – glöm inte att dubbelkolla att allt sitter ordentligt fast!