Radon går inte går att se, känna eller lukta. Trots sin osynlighet kan gasen utgöra ett allvarligt hot mot hälsan. I Sverige är radon den näst vanligaste orsaken till lungcancer, direkt efter rökning. Det enda sättet att upptäcka radon är genom mätning, och att ignorera denna risk kan få långtgående konsekvenser.
Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten har cirka 325 000 svenska bostäder radonhalter över den rekommenderade gränsen på 200 Bq/m³. Radon tränger in i bostäder från tre huvudsakliga källor: marken under huset, vissa byggnadsmaterial, som blåbetong, och hushållsvattnet. Den vanligaste orsaken är dock markradon, som kan sippra in genom otätheter i byggnadens grund.
För att få tillförlitliga resultat behöver en radonmätning genomföras under eldningssäsongen, mellan oktober och april, och pågå i minst två månader. Långtidsmätningar med spårfilmsdosor från SWEDAC-ackrediterade laboratorier är den mest exakta metoden och något du enkelt kan göra själv.
Det är särskilt viktigt att mäta radon i följande situationer:
- Om det gått mer än tio år sedan senaste mätningen.
- Efter renoveringar eller större ombyggnationer.
- Vid köp eller försäljning av bostaden.
- Om ventilations- eller värmesystem har bytts ut.
- Vid nybyggnation.
- Om det finns misstanke om förhöjda radonhalter.
Om mätningen visar halter över 200 Bq/m³ krävs åtgärder. Första steget är att lokalisera källan och sedan genomföra rätt saneringsmetoder. Vanliga åtgärder kan inkludera förbättring av ventilationen, tätning av otätheter eller installation av radonsug. Om radonet kommer från hushållsvattnet kan det lösas genom att lufta vattnet innan det används.
Utöver att skapa en hälsosammare miljö för dig och din familj kan åtgärder mot radon även öka bostadens värde. För dig som har bråttom, till exempel vid en bostadsaffär, kan en korttidsmätning ge en snabb indikation om radonhalterna. Det bästa du kan göra är att vara proaktiv – beställ hem radonmätare och säkra ett tryggt hem redan idag!