Biluthyrning efter pandemin

Som alla andra branscher har även biluthyrarna märkt en del skillnader efter att pandemin slog ut fram tills idag när det inte längre finns några restriktioner. I följande text kan du läsa mer om hur biluthyrningsbranschen har påverkats av Corona-pandemin och hur de står sig idag.

Hyrbilsbrist under första året

Efter det första året av pandemin blev många företag som sysslade med biluthyrning tvungna att sälja av och ställa om i sina företag för att klara sig ekonomiskt. Många biluthyrare sålde därför stora delar av sitt stall av hyrbilar. Men allt eftersom allt fler började semestra hemma i Sverige så blev efterfrågan på hyrbilar desto större än vad den hade varit tidigare, vilket i sin tur ledde till att det blev brist på bilar att hyra.

I samband med att efterfrågan blev större så lade de flesta hyrbilsfirmorna in beställningar för att köpa in nya hyrbilar. Men i och med pandemin så var leveranstiderna längre än vanligt och de fortsatte att skjutas upp. Förseningarna berodde främst på att fabriker hade behövt pausa sin produktion till följd av att många länder hade lockdowns.

Långtidsuthyrning

En sak som hyrbilsbranschen kunde märka under pandemin var att fler ville hyra bilar under en längre tid. Innan pandemin ville många bara hyra i någon vecka på semestern. Men efter pandemins utbrott ville fler ha tillgång till bilar för att ta sig ut på vägarna på ett smidigt sätt och då var långtidsuthyrning det bästa alternativet.

Online och självbetjäning

På de olika hyrbilsfirmorna har man jobbat annorlunda än tidigare. För att både personalen och kunderna ska känna sig trygga har de erbjudit möjligheten att boka bilarna online och lämna bilen i självbetjäningsautomater när det varit dags att lämna tillbaka bilen till hyrbilsfirman. Många har upplevt lösningen som smidig men en del kan sakna den personliga servicen.

Mer bokningar än innan pandemin

Såhär två år efter pandemins utbrott kan flera biluthyrare konstatera att de får in fler bokningar av hyrbilar än vad de gjorde innan pandemin. Det blev ytterligerare en ökning när restriktionerna släpptes då både företag och privatpersoner började att hyra bilar ännu mer. Förutom att fler privatpersoner och företag hyr bilar än någonsin så har turisterna börjat att hitta tillbaka till Sverige vilket även det är en bidragande faktor till ökningen.